Vesti Kopaonik – Rekonstrukcija Kragujevačkog odmarališta

Kopaonik – Rekonstrukcija Kragujevačkog odmarališta

Kragujevac | 29.08.2018. | InfoKG
Kragujevacko odmaraliste 4202 700x464

Kroz programe mera demografske politike u Kragujevcu, Dom zdravlja će dobiti tri nova vozila, vage i inhalatore. Biće opremljena kuhinja vrtića "Bambi" i "Kolibri. Izvodiće se i radovi na vodosnabdevanju u školi "Prota Stojan Popović" u Čumiću, rekonstrukciji odmarališta na Kopaoniku i biće realizovana škola sporta "Talenat nema cenu" - fudbalski treninzi za decu obolelu od dijabetesa.

Gradu Kragujevcu iz republičke kase uplaćena su sredstva u iznosu od oko 30 miliona dinara, na ime sufinansiranja mera popilacione politike, u kojima će grad učestvovati sa 20 odsto.

Za sufinansiranje mera populacione politike biće izdvojeno 500 miliona dinara bespovratnih sredstava koje će koristiti 61 opština u Srbiji, od čega Kragujevac nešto više od 30 miliona.

Predstavnici Ministarstva bez portfelja zaduženi za demografiju i popoluacionu politiku potpisali su ugovor sa Gradom Kragujevcem, opštinama Aranđelovac, Knić i Rača.

U toku su javne nabavke za realizaciju pojedinih programa.

    Izvor: InfoKG

--------------------------------------

Kragujevačko odmaralište na Koapaoniku

Među Kragujevčanima koji su osnovnu školu učili od sredine šezdesetih godina prošlog veka, pa sve do danas teško je pronaći nekoga ko u svom „kovčežiću uspomena“ ne čuva bar jedno zimovanje na Kopaoniku.

Baraka Osnovne škole „Jovan Popović“ preseljena je na ovu planinu mnogo pre nego što je ona postala skijaški centar i zimska prestonica srpskog „visokog društva“. Prve goste sačekala je pre ravno pola veka – sredinom decembra 1964.godine. Do nje su iz Jošaničke banje morali da dođu pešice, jer se planinski drum pogodan za autobuse tu završavao.

Odmaralište koje se u to vreme nalazilo „usred ničega”, danas je praktično u samom centru „sunčane planine“, udaljeno tek koji stotinak metara od ekskluzivnih hotelskih kompleksa i skijaških staza.

Sadašnji objekat je izgrađen 1988. Nalazi se iznad Sunčane doline, na 1.720 metara nadmorske visine, u neposrednoj blizini objekta „Sunčani vrhovi“ i puta koji vodi ka Markovu kamenu. Objekat radi svih 12 meseci i raspolaže sa 225 ležajeva, koji su raspoređeni u tri bloka.

 

Galerija slika

Komentari

featureImg
Saveti Gorske Službe Spasavanja

Skijanje sa raznim klizačkim pomagalima bio je i biće privlačan sport i sadržaj boravka u planinama. Skijanje nije lišeno opasnosti. Nesreću ćete...

featureImg
Oprema za telemark

     Telemark je svestrana skijaška disciplina, sa telemark okretima, klizačkim sekcijama i skokovima. Telemark stil okreta na skijama je nazvan po regionu...

featureImg
Biomehanika i metodika skijanja - 1955

Autor: *Milko Mejovšek* Naslov: Biomehanika i metodika skijanja Izdavač: Sportska stručna biblioteka, Zagreb Godina izdanja: 1955. Format: 140 x 200 mm Povez: meki Broj stranica: 198...

featureImg
Skipass - 1990

Autor: urednik, *Aleksandar Milinković* Naslov: *SKIPASS   skijanje - savršena tehnika* Izdavač: Izdavačka zadruga "Tajne"- Beograd Godina izdanja: 1990 Format:103 x 210 mm Broj strana: 96 Povez:...

featureImg
FIZIČKA KULTURA 1964

  FIZIČKA KULTURA časopis za teoriju i praksu br. 9-10  1964. Izdaje: Savez društava nastavnika fizičkog vaspitanja Jugoslavije Stručni članci na temu zimskih sportova:  - Gradimir...