Vesti Alpsko skijanje - 50 dana do pčetka FIS Svetskog kupa u Seldenu

Alpsko skijanje - 50 dana do pčetka FIS Svetskog kupa u Seldenu

Soelden, AUS | 12.09.2018. | skijanje.rs
skiweltcup 1 800x500a

Tradicionalno, veleslalom trkama u austrijskom Soeldenu, na glečeru Rettenbach 26 i 27. oktobra 2018. počeće takmičarska sezona FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju 2018/2019.

Preostalo je 50 dana do početka takmičenja. Na startu će se prvo pojaviti skijašice u subotu 26. oktobra. Sutra dan, u nedelju svoje trke imaju skijaši, a oba dana trke počinju u 10h, a drufa vožnja je u 13h.

Početak takmičarske sezone Svetskog kupa privlači na hiljade posetilaca i navijača u dolinu. Ali šta to čini veleslalom trke na glečerskoj stazi u Soeldenu tako legendarnim?

Između ostalog to je staza, jer nema dobre trke bez odgovarajuće staze. Staza Svetskog kupa u Soledenu je u prvom planu tokom čitavog takmičarskog vikenda jer svake godine ima drugačiji oblik. Naime, staza je postavljena na glečeru koji se stalno kreće, pa je poslednjih godina u donjem deli nagib postao dodatno strmiji, kao da dotadašnjih 65% nagiba nije bilo dovoljno.

Prema mišljenju mnogih sportista, trke Soledenu se rangiraju među najtežim u sezonama. Čak i muški takmičari opisuju kosinu kao veoma zahtevnu i neobičnu. Jedna od glavnih ključnih tačaka na stazi je vrlo strm i izuzetno dugačak centralni deo.

Takmičar mora da pronađe svoj savršeni ritam u gornjem delu pre nego što uđe u najbrži deo, da održava svoje skije u idealnoj liniji i pokuša da bude što je moguće aktivniji, a zatim sa dovoljnom brzinom stigne do ciljne linije.

Po broju pobeda na ovoj stazi rekord  drže Ted Ligety sa četiri i Tina Maze sa tri pobede. Pamti se 2002. godina kada su Norvežanka Andrine Flemmen, Austrijanka Nicole Hosp i Slovenačka skijašica Tina Maze delile prvo mesto i imale isto pobedničko vreme.

Jedna od prelomni je bila 2012. godina kada je FIS uoči seone doneo nove propise o skijama koje takmičari voze i koje su spostale nešto duže, uže i sa većim radijusom krivine. Takmičari se u početku nisu snalazili sa novim propisima, ali odgovor je brzo pronađen. Te goine u Soeldenu najbolje se snašao Amerikanac Ted Ligety koji je kontrolisao novu geometriju svojih skija od početka do kraja izmišljajući svoju sopstvenu tehniku vožnje koja je rezultirala neverovatnim najboljim vremenom. Drugoplasirani je "miljama" zaostao za njim.

 

Komentari

featureImg
Ski skokovi - Četiri od četiri

      Jedna od najzanimljivijih priča o turneji je ona o osvajanju "gren slema". Još od 1959. godine, kada je Nemac Helmut Reknagel,...

featureImg
TV serijal - BELE STAZE 1989 - 2001

Serija "Bele staze" nastala je 1988. godine kao "Ski patrola Sezama", a od 1989/90. nosi naziv "Bele staze". Koncept serije je afirmacija...

featureImg
FIZIČKA KULTURA 1967

FIZIČKA KULTURA časopis za teoriju i praksu br. 1-2  1967. JUBILARNI BROJ: 20 GODINA IZLAŽENJA ČASOPISA - 1947 - 1967 Stručni članci na...

featureImg
Početci skijanja u Srbiji

Prvo organizovano smučanje u Srbiji javlja se u zimsko-planinskoj sekciji Srpskog planinarskog društva 1922 godine, i organizaciji SOKO 1923 godine, a u...

featureImg
Kopaonik – Prožimanje prirodnog bogatstva i kulturnog nasleđa

Kopaonik, odnosno "Kopalnik", kako mu staro ime glasi, bila je planina poznata po bogatstvu ruda: još su je u srednjem veku žitelji...